قطعات موتوری خودرو
وقتی از موتور اتومبیل صحبت میکنیم منظورمان یک دستگاه یا ماشین واحد نیست که برای انجامدادن یک کار مشخص طراحی شده باشد؛ موتور اتومبیل خود مجموعهای از ابزار و ماشینهای متعددیست که هریک برای منظور مشخصی طراحی و ساخته شدهاند و با عملکردی هماهنگ با دیگر قطعات سازندۀ موتور نیروی محرکۀ لازم برای حرکت اتومبیل را ایجاد میکنند. این دسته از قطعات، همانگونه که از نامشان پیداست، قطعات موتوری اتومبیل شمرده میشوند. در اکثر اتومبیلهای سواری بنزینی، موتور اتومبیل، نیروی بهدستآمده از انفجار بنزین در محفظۀ احتراق را به نیروی دَوَرانی(گشتاور) تبدیل میکند.
انواع قطعات موتوری خودرو
قطعات موتوری خودرو به دو دستۀ ثابت و متحرک تقسیم میشوند. قطعات عبارتند از بلاک یا بدنۀ سیلندرها، سرسیلندر، واشر سرسیلندر، درپوش سوپاپ، کارتل، منیفولد ورود هوا و منیفولد خروج دود همچنین میللنگ، میل سوپاپ، پیستون، تسمه تایم، شاتون، سوپاپهای دود و هوا، وایر شمع و فلایویل از جمله قطعات موتوری متحرک به شمار میآیند. هر یک از این قطعات وظیفۀ مشخصی را انجام میدهند که در عملکرد موتور اتومبیل نقش بسزائی دارند. موتور اتومبیل شما برای روشنشدن نیاز به ترکیب سه عامل سوخت، هوا و جرقه دارد. . برای کسب اطلاع از قیمت شمع وایر انواع برندها با مستر یدکی همراه باشید.
نحوۀ عملکرد قطعات موتوری خودرو
خیلی از مردم هر روز از اتومبیل خودشان استفاده میکنند یا حتی روزانه ساعتها مجبور به رانندگی هستند بدون آنکه دربارۀ آن چیزی بدانند. این به هیچ وجه اشکالی ندارد؛ غیرممکن است که ما دربارۀ همه چیز بتوانیم اطلاعات داشته باشیم. با اینهمه، بد نیست اگر قدری با چند و چون و مکانیزم خودرو آشنا باشید و بتوانید با یک برداشت واقعی از عملکرد خودرو رانندگی بهتری را تجربه کنید:
ابتدا برق به استارت اتومبیل منتقل شده و موتور روشن میشود و میللنگ به چرخش درمیآید. میللنگ که توسط شاتونها به پیستونها متصل شده با چرخش خود موجب میشود که چندین عملیات مختلف بطور همزمان اجرا شود: پیستونها شروع به حرکت میکنند و میل سوپاپ که به وسیلۀ تسمهتایم به میللنگ متصل شده به چرخش درمیآیند. با چرخش میل سوپاپ، که با زمانبندی مشخصی صورت میگیرد، سوپاپهای روی هریک از سیلندرها باز و بسته میشوند. در عین حال حسگر مغناطیسی میللنگ تحریک شده و با دستورالعمل کامپیوتر سوخت توسط پمپ بنزین به نازل چرخش میللنگ میرسد. در ادامه، کامپیوتر اتومبیل پیام جرقهزدن را به کوئل و شمعهای موتور ارسال میکند و پیستونهایی که به سمت پایین حرکت میکنند با ایجاد مکش، هوا و بنزین را به درون سیلندر میکشند. هنگام رسیدن پیستون به پایینترین حدّ، میل سوپاپ، سوپاپهای ورودی(بنزین و هوا) را میبندد. هنگام بالا آمدن پیستون، تمامی سوپاپهای خروجی دود و ورودی هوا و بنزین بسته هستند و مخلوط بنزین و هوا متراکم میشود. سپس با جرقۀ شمع موتور انفجار صورت میگیرد و نیروی حاصل از آن موجب فشار به پیستون به سمت پایین و چرخیدن میللنگ میشود. بعد از این مرحله، پیستون مجدداً به سمت بالا آمده و سوپاپهای خروجی دود باز میشود تا دود تولیدشده در اثر احتراق از محفظۀ سیلندر موتور خارج شود. وقتی پیستون به بالاترین حدّ خود برسد برای تکرار و ادامۀ عملیات آماده میشود. همین فرآیند برای تمام پیستونهای موتور اتومبیل اتفاق میافتد.